TANÁCSOKMi a különbség a hideghab és a szivacs között?

A hideghab a szivacsnak egy továbbfejlesztett változata. Míg a szivacsot meleg öntéssel készítik, addig a hideghabot alacsony hőmérsékleten, kémiai reakcióval állítják elő, így a rugalmassága, illetve tartóssága sokkal jobb.

A hideghab matracok szerkezetükben leginkább a szivacshoz hasonlítanak, viszont a hideghab sokkal tovább megőrzi formáját a gyártás során felhasznált különböző adalékanyagoknak köszönhetően. Ez az oka annak, hogy a hideghab világszerte az egyik legkedveltebb alapanyag a matracgyártásban.

Hideghab vagy rugós matrac?

A különbség az egyéni igényeinkben, szükségleteinkben keresendő és annak megfelelően érdemes dönteni egyik vagy másik mellett.  Mindkét matrac más típus, mindenkinek más-más komfortérzetet nyújt az adott darab, bármelyikről is legyen szó.

A rugós matrac ergonómiai zónákra van felosztva, a táska vagy más néven zsákrugók pedig függetlenül mozognak egymástól, gondoskodva a tökéletes súlyelosztásról. Csoportosítani a négyzetméterenkénti rugók száma szerint tudjuk őket.

A hideghab matrac a legkedveltebb matracok közé tartozik, árfekvésének köszönhetően. Minél nagyobb a matrac habsűrűsége,  annál hosszabb lesz az élettartama és jobb stabilitást biztosít.

Meddig ajánlott használni egy matracot?

Nagyon sok tényező befolyásolja egy matrac várható élettartamát, azonban elmondható, hogy átlagban a középkategóriás ágybetétek használati időtartama 8-10 év körül van. Mindemellett megemlítendő, hogy igazán kényelmes funkcióját 6-8 évig biztosítja, ezért javasoljuk lehetőség szerint a cserét már ebben az időintervallumban.

Mennyi idő megszokni az új matracot?

Átlagosan 2-3 nap elegendő ahhoz, hogy a test hozzászokjon a változáshoz, azonban az arra érzékenyebb embereknél ez az idő akár 1-2 hetet is igénybe vehet.

Néhány vásárlónk az első éjszaka után arra panaszkodik, hogy még kényelmetlenebbül alszik, mint az előző matracán. Ez azért lehetséges, mert az izomzatunk, a testünk már megszokott egyfajta fekvési pozíciót, és amikor egy minden ponton maximális alátámasztást nyújtó ágybetétre fekszünk, az hirtelen szokatlan lesz.

Jó hír azonban, hogy a jó minőséghez gyorsan hozzá lehet szokni, így testünk az új ágybetétekhez is napokon belül hozzászokik.

Számít-e a testsúly matracvásárlás során?

Számít.

Egy megfelelő keménységű matracba belefekszik az ember, egy túl kemény matracra ráfekszik és egy túl lágy matracban pedig el fog majd merülni. A matrac keménységének mértékét a testtömeg fogja majd befolyásolni. Minél nagyobb a testsúly, annál keményebb matracra lesz majd szükségünk, hogy a túlzott besüppedést megakadályozzuk. Ha pedig minél könnyebbek vagyunk, annál inkább lesz fontos, hogy a matrac lágyságával biztosítsa számunkra a megfelelő kényelmet és komfortot.

Matrac élettartama

A matrac élettartama szoros összefüggésben lesz majd a matrac magasságával, anyagszerkezetével, anyagminőségével és használójának testsúlyával. Minél gyengébb alapanyagból van matracunk, minél alacsonyabb a matrac magmagassága, annál rövidebb élettartamú lesz majd, így szélsőségesen olcsó és rossz minőségű termékek és jelentős 60-70kg-ot meghaladó testtömeg esetén akár 1-2 éven belül is tönkremehet a matracunk. Érdemes ezért a vásárlás során –természetesen anyagi lehetőségeinket figyelembe véve- testsúlyunkhoz és testalkatunkhoz megfelelő magmagasságú matracot választani.

A matrac keménysége

A matrac keménysége, majd nagyon fontos lesz. Tekintettel, hogy különböző testsúllyal és eltérő testalkattal rendelkezünk, egy matrac keménysége emberenként változik! Tehát nincs egységes adat arra nézve, hogy mikor kemény egy matrac, mikor félkemény! A matrac megfelelő keménysége majd egy egyenletes alátámasztást kell, hogy biztosítson és meg kell akadályoznia, hogy a test túlzott mértékben besüppedhessen a matracba, viszont megfelelő formakövetést kell, hogy produkáljon.

Matrac magassága

A matrac magassága többnyire megosztja a szakmát. Általános érvényben azonban elmondható, hogy fix alátámasztás esetén (bordázat) alkalmazhatjuk az összes bonell és zsákrugós matracot, valamint az összes 20 cm vagy ennél magasabb habmatracot. Alacsonyabb hab matrac esetén csak a keményhab matracok lesznek alkalmasak ágybordával történő használatra. Rugalmas léccel ellátott ágyrácsot kifejezetten csak lágy hab matrac esetén használunk, illetve olyan matracoknál, amelyek kellően hajlíthatók ahhoz, hogy a funkcionális ágyrácsok (fej-lábemelős, motoros) formáját maradéktalanul lekövesse. Fontos megjegyezni, hogy a matrac magassága egyben a rendelkezésre álló teret is jelenti majd, melynek, alkalmasnak és elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a testet befogadja, hogy a matrac a test kontúrjait kellőképpen beengedhesse, annak formáját maradéktalanul lekövethesse.

Hogyan tisztíthatom a matracomat?

Ha a matrac huzata levehető, távolítsuk el azt a cipzár segítségével, és olvassuk el a bevarrt címkén található tisztítási utasításokat. Ha a címke tartalmazza a ”mosható” szimbólumot, a huzatot kimoshatjuk mosógépben. – Ne feledjük ellenőrizni a megengedett mosási hőmérsékletet.

Nem levehető huzatú matrac esetén minden esetben javasolt matracvédő használata, hiszen tisztítása nem igényel speciális eljárást, egész egyszerűen mosógépben mosható. Ennek köszönhetően egyszerűen meg tudjuk óvni matracunkat a különböző szennyeződésektől.